Ekologiczne orzechy

Orzechy posiadają wiele cennych właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Wybierając ekologiczne orzechy, każdy ma pewność, iż te produkty wyróżniają się najwyższą jakością w porównaniu do innych. Są one nie tylko pełne smaku, ale również cennych substancji odżywczych. Można jest zastosować w dowolny sposób – w ciastach, deserach, domowych pralinach itd. Warto wiedzieć, że posiekane ekologiczne orzechy w ciekawy sposób urozmaicą sałatki owocowo – warzywne bądź jogurt naturalny.

Dlaczego zaleca się jeść orzechy ekologiczne?

Orzechy można spotkać w ogromnej liczbie gatunków, które rosną niemal na całym świecie. To wpływa na ich różnorodność, jak również uniwersalność. Przeprowadzone badania potwierdzają, iż orzechy wpływają w pozytywny sposób na ludzkie zdrowie, dzięki licznym składnikom odżywczym. Ekologiczne produkty tego typu są pozbawione jakichkolwiek substancji chemicznych. Uprawa takich orzechów jest prowadzona wyłącznie w neutralnych warunkach dla środowiska.

Wartości odżywcze orzechów bio

Orzechy ekologiczne są najbardziej wartościowe w porównaniu do pozostałych bakalii. Pomimo tego, że zawierają one w sobie dużą ilość kalorii to zaleca się, aby wprowadzić je do swojej diety ze względu na wartości odżywcze produktów. Orzechy symbolizują szczęście i mądrość. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy. L-arginina rozszerza naczynia wieńcowe, a kwas elagowy podnosi odporność.

Orzechy bio to cenne źródło witamin z grupy B – korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu. To bardzo ważny element szczególnie dla osób, które prowadzą aktywny tryb życia bądź pracują umysłowo. Zawarta w produktach witamina E poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Spośród innych wartości odżywczych trzeba uwzględnić także:

  • dużą ilość białka,
  • dużą ilość błonnika pokarmowego,
  • składniki mineralne – magnez, sód, potas, żelazo, fosfor, cynk.

Ekologiczne orzechy – podsumowanie

Orzechy są popularne na całym świecie od pokoleń. Nie bez powodu wraz z upływem czasu coraz bardziej cenione stają się ekologiczne uprawy. Regularne spożywanie orzechów zapewne pomoże osobom narażonym na stres i jednocześnie poprawią one ludzkie samopoczucie. Mogą one także pomóc w walce z cukrzycą typu 2. Spożywając regularnie ekologiczne orzechy można poprawić też gospodarkę insulinową wśród osób mających zdiagnozowaną insulinooporność.