Dlaczego warto jeść orzechy?

Istnieje wiele zdrowych produktów, które warto włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Dzięki nim na pewno poczujemy różnicę, jeśli chodzi o nasze samopoczucie i zdrowie. Przykładem takiego produktu mogą być wszystkim dobrze znane orzechy. Odznaczają się one wieloma zaletami. Dlaczego warto je spożywać? Jakie witaminy i minerały zawierają orzechy? W jaki sposób można je włączyć do swoich posiłków?

Rodzaje orzechów

Istnieje wiele rodzajów i gatunków orzechów. Uprawy tych roślin można znaleźć w różnych zakątkach świata. Większość upraw znajduje się w Azji, Ameryce Północnej, Ameryce Południowej i na południu Europy. Orzechy zazwyczaj rosną w lasach na suchych i skalistych stokach. Do najpopularniejszych gatunków orzechów zaliczamy:

– orzechy ziemne,

– orzechy laskowe,

– orzechy włoskie,

– nerkowce,

– migdały,

– pistacje,

– orzechy makadamia,

– orzechy brazylijskie,

– orzechy pekan,

– orzechy pinii.

Dlaczego warto jeść orzechy?

Istnieje wiele powodów, dla których warto często jeść zdrowe i pożywne orzechy. Jedną z największych zalet orzechów jest ich przepyszny smak. Doskonale sprawdzają się solo, ale również dodane do różnych potraw. Orzechy są syte i zapewniają energię na długi czas. Jedzone regularnie mogą zapobiec rozwojowi wielu różnych schorzeń.

Co znajdziemy w orzechach?

W zależności od odmiany orzechy mogą mieć różną zawartość witamin i składników mineralnych. Można jednak powiedzieć, że zawierają one dużo witaminy E oraz witamin z grupy B. Są także bogatym źródłem żelaza, magnezu, fosforu, sodu, cynku, wapnia i potasu. Wyróżniają się także dużą zawartością białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zastosowanie orzechów

Orzechy to produkty niezwykle uniwersalne, dlatego można je wykorzystać na wiele różnych sposobów. Możemy dodać je do sałatki, sosu, różnego rodzaju wypieków i deserów, owsianki, muesli czy płatków śniadaniowych. Świetnie sprawdzą się także jako szybka przekąska, zarówno solo, jak i w towarzystwie owoców. Warto eksperymentować i dodawać orzechy do różnych potraw.